SCPH-5502 not playing XA audio

General information to do with the PlayStation 1 Hardware. Including modchips, pinouts, rare or obscure development equipment, etc.
Post Reply
unskilled6502
What is PSXDEV?
What is PSXDEV?
Posts: 3
Joined: October 15th, 2014, 4:16 am

SCPH-5502 not playing XA audio

Post by unskilled6502 » October 15th, 2014, 4:30 am

Hello
Lately i found out that my old PSX (5502) still exists, I found it after severall years of search and was very happy about it having in mind that a PSIO project is in development. Unfortunately it isn't playing any XA audio :( No ingame music, and no FMV sound. It's plying CDDA audio well tho. The games act identically on ePSXe with disabled XA so it si definitely the problem. Can anyone give me a hint if i can do somoething with it without replacing the board? Anything will be great, I am a software enginner with some electronics experience so technical information are welcome.

Thanks

User avatar
Shadow
Admin / PSXDEV
Admin / PSXDEV
Posts: 2438
Joined: December 31st, 2012, 5:37 pm
PlayStation Model: H2000/5502

Re: SCPH-5502 not playing XA audio

Post by Shadow » October 15th, 2014, 7:04 pm

Interesting... Is the GPU behaving normal (no graphic problems)?
Development Console: SCPH-5502 with 8MB RAM, MM3 Modchip, PAL 60 Colour Modification (for NTSC), PSIO Switch Board, DB-9 breakout headers for both RGB and Serial output and an Xplorer with CAETLA 0.34.

PlayStation Development PC: Windows 98 SE, Pentium 3 at 400MHz, 128MB SDRAM, DTL-H2000, DTL-H2010, DTL-H201A, DTL-S2020 (with 4GB SCSI-2 HDD), 21" Sony G420, CD-R burner, 3.25" and 5.25" Floppy Diskette Drives, ZIP 100 Diskette Drive and an IBM Model M keyboard.

unskilled6502
What is PSXDEV?
What is PSXDEV?
Posts: 3
Joined: October 15th, 2014, 4:16 am

Re: SCPH-5502 not playing XA audio

Post by unskilled6502 » October 16th, 2014, 12:47 am

Nope, no graphical glitches. Tho once or twice the console had reset without any reason (not regular voltage?). In addition it is modded with some tiny microcontroller (PIC i guess). And the AV cable is taken from a PS3, but I think it shouldn't be a problem looking by the AV pinout.

User avatar
Shadow
Admin / PSXDEV
Admin / PSXDEV
Posts: 2438
Joined: December 31st, 2012, 5:37 pm
PlayStation Model: H2000/5502

Re: SCPH-5502 not playing XA audio

Post by Shadow » October 16th, 2014, 1:29 am

A reset without reason is a faulty power supply.
It sounds like a chip in the audio circuitry is bad, but I'm not sure what one. It's too hard to tell in this situation without actually taking a look at the system itself. However, I reccomened that you check out the IC's listed in in this topic

viewtopic.php?f=24&t=616
Development Console: SCPH-5502 with 8MB RAM, MM3 Modchip, PAL 60 Colour Modification (for NTSC), PSIO Switch Board, DB-9 breakout headers for both RGB and Serial output and an Xplorer with CAETLA 0.34.

PlayStation Development PC: Windows 98 SE, Pentium 3 at 400MHz, 128MB SDRAM, DTL-H2000, DTL-H2010, DTL-H201A, DTL-S2020 (with 4GB SCSI-2 HDD), 21" Sony G420, CD-R burner, 3.25" and 5.25" Floppy Diskette Drives, ZIP 100 Diskette Drive and an IBM Model M keyboard.

unskilled6502
What is PSXDEV?
What is PSXDEV?
Posts: 3
Joined: October 15th, 2014, 4:16 am

Re: SCPH-5502 not playing XA audio

Post by unskilled6502 » October 16th, 2014, 7:24 am

Well if by checking it you meant push it as hard to the board as safely possible while running - it didn't change a thing. Well i guess I'll just have to pick up a "new" unit from ebay when PSIO launches. Thanks for help

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests