Rumble not working

BIOS, Controllers, Memory Cards, Serial I/O, Parallel I/O, etc.
Post Reply
User avatar
Killer_Code
Interested PSXDEV User
Interested PSXDEV User
Posts: 8
Joined: February 14th, 2015, 10:31 pm
I am a: Student
IRC: Killer_Code
Motto: Keep It Short & Simple
PlayStation Model: SCPH-7502
Steam: gofm308
Location: Hungary

Rumble not working

Post by Killer_Code » October 24th, 2015, 5:30 pm

Hello guys! I have a little problem with my psx. My cousin found a memory card that didn't have a plasic on it and he put it into the memorycard slot and now, if i plug any dualshock controller into any of the ports the controller doesn't rumble when it should. Is there anyting that i can do in this situation?
It's not the amount of the ram. It's how you use it.

User avatar
Shadow
Admin / PSXDEV
Admin / PSXDEV
Posts: 2379
Joined: December 31st, 2012, 5:37 pm
PlayStation Model: H2000/5502

Re: Rumble not working

Post by Shadow » October 24th, 2015, 5:57 pm

Looks like he somehow blew the DUAL SHOCK load fuse. Odd. What model is your PSX?
Development Console: SCPH-5502 with 8MB RAM, MM3 Modchip, PAL 60 Colour Modification (for NTSC), PSIO Switch Board, DB-9 breakout headers for both RGB and Serial output and an Xplorer with CAETLA 0.34.

PlayStation Development PC: Windows 98 SE, Pentium 3 at 400MHz, 128MB SDRAM, DTL-H2000, DTL-H2010, DTL-H201A, DTL-S2020 (with 4GB SCSI-2 HDD), 21" Sony G420, CD-R burner, 3.25" and 5.25" Floppy Diskette Drives, ZIP 100 Diskette Drive and an IBM Model M keyboard.

User avatar
Killer_Code
Interested PSXDEV User
Interested PSXDEV User
Posts: 8
Joined: February 14th, 2015, 10:31 pm
I am a: Student
IRC: Killer_Code
Motto: Keep It Short & Simple
PlayStation Model: SCPH-7502
Steam: gofm308
Location: Hungary

Re: Rumble not working

Post by Killer_Code » October 24th, 2015, 6:20 pm

It's an scph-7502. It seems a little odd to me. I have no idea why the Controller port suffered damage. :shrug
It's not the amount of the ram. It's how you use it.

User avatar
cybdyn
Cybdyn Systems
Cybdyn Systems
Posts: 405
Joined: January 13th, 2012, 1:56 am
I am a: Embedded Developer (MCU & FPGA)
PlayStation Model: 5502
Location: Belarus (Minsk)

Re: Rumble not working

Post by cybdyn » October 24th, 2015, 6:44 pm

chk power fuses))) on console's borad

User avatar
Shadow
Admin / PSXDEV
Admin / PSXDEV
Posts: 2379
Joined: December 31st, 2012, 5:37 pm
PlayStation Model: H2000/5502

Re: Rumble not working

Post by Shadow » October 24th, 2015, 6:55 pm

Yeah. Check FB122, FB121, FB120, FB119, FB118, FB117 and FB123. Especially check (the inductors) L104 and L106.
There are a few diodes around CN102 too, so check them also.

I assume from your wording that the PSX powers on okay, so it could very well be the controller. Try another.
Development Console: SCPH-5502 with 8MB RAM, MM3 Modchip, PAL 60 Colour Modification (for NTSC), PSIO Switch Board, DB-9 breakout headers for both RGB and Serial output and an Xplorer with CAETLA 0.34.

PlayStation Development PC: Windows 98 SE, Pentium 3 at 400MHz, 128MB SDRAM, DTL-H2000, DTL-H2010, DTL-H201A, DTL-S2020 (with 4GB SCSI-2 HDD), 21" Sony G420, CD-R burner, 3.25" and 5.25" Floppy Diskette Drives, ZIP 100 Diskette Drive and an IBM Model M keyboard.

User avatar
Killer_Code
Interested PSXDEV User
Interested PSXDEV User
Posts: 8
Joined: February 14th, 2015, 10:31 pm
I am a: Student
IRC: Killer_Code
Motto: Keep It Short & Simple
PlayStation Model: SCPH-7502
Steam: gofm308
Location: Hungary

Re: Rumble not working

Post by Killer_Code » October 24th, 2015, 7:20 pm

Yeah the console works fine but i've tried a number of controllers and none of them seemed to rumble. anyways thanks for the advice!
It's not the amount of the ram. It's how you use it.

User avatar
nocash
PSX Aficionado
PSX Aficionado
Posts: 306
Joined: November 12th, 2012, 2:36 pm
Contact:

Re: Rumble not working

Post by nocash » October 26th, 2015, 12:21 am

Check if the 7.5V supply pin is still outputting 7.5V,
http://problemkaputt.de/psx-spx.htm#pin ... ycardports
sounds as if the memory card did short-cut pin 3 and 4 (7.5V and GND), thus blowing some fuse or inductor.
Should be pretty simple to find the broken component by tracing the 7.5V line with a multimeter.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest